President Donald Trump stopt met het betalen van subsidies aan zorgverzekeraars waarmee ze de kosten van Obamacare kunnen drukken. Deze maatregel van het Witte Huis heeft geleid tot felle kritiek van de Democraten.
Door te stoppen met het betalen van de subsidies wil Trump Obamacare verder ondermijnen. Het bedrag van de subsidies komt uit op ongeveer 6 miljard euro (7 miljard dollar) per jaar.
Het Congressional Budget Office, de Amerikaanse variant van het Centraal Planbureau, heeft de plannen van Trump doorgerekend. Door de subsidies stop te zetten stijgt het aantal onverzekerden met 1 miljoen, stijgen de premies voor de zorgverzekeringen met 20 procent en neemt het overheidstekort toe met 194 miljard dollar tussen 2017 en 2026.
Het Witte Huis zegt dat het ministerie van Justitie heeft uitgezocht dat er geen verplichting is om subsidies te betalen. Deze subsidies krijgen de zorgverzekeraars om de kosten te dekken voor het verzekeren van minima die vallen onder de zorgwet Affordable Care Act, in de volksmond Obamacare.
Trump wil Obamacare al vanaf het begin van zijn presidentschap afschaffen. Het is de president een doorn in het oog dat zijn Republikeinse partijgenoten er niet in slagen de zorghervorming van Obama in te trekken.
"Het afkopen van zorgverzekeraars door deze onwettige betalingen is weer een voorbeeld van hoe de vorige regering misbruik heeft gemaakt van geld van de belastingbetaler", aldus het Witte Huis. "Het Congres moet het rampzalige Obamacare intrekken en vervangen en zo voor echte verlichting zorgen bij het Amerikaanse volk."